Què és la Marató d’Estalvi Energètic?
És una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a la lluita contra la pobresa energètica que es farà durant el mes de febrer.
Per què fem la Marató?
En primer lloc, perquè pensem que és molt important que totes les persones que treballem o fem ús dels edificis i equipaments municipals siguem conscients de l’energia, l’aigua o la calefacció que consumim.
Parant atenció a com consumim l’energia veurem que amb petites accions quotidianes podem reduir molt el consum. Per exemple, utilitzant només mig dipòsit de la cadena del vàter, pujant les escales a peu en comptes d’agafar l’ascensor, o assegurant-nos que tenim una temperatura eficient en la climatització.
També fem aquesta acció perquè volem solidaritzar-nos amb les persones que pateixen pobresa energètica i destinar els diners que estalviem a finançar projectes que assegurin que cap ciutadà pateix fred, manca d’aigua ni talls de llum.
L’aigua i l’energia són recursos finits i l’ús abusiu té conseqüències per al conjunt del planeta. Reduir el consum d’energia ajuda a combatre els efectes del canvi climàtic.
Com funciona la Marató?
Durant tot el mes de febrer, un total de 62 edificis i equipaments municipals de tots els districtes participaran en la Marató. Això vol dir que durant aquest mes, les persones que hi treballin o facin ús de l’equipament s’hauran de fixar molt bé en com consumeixen energia.
Setmanalment farem un control dels consums d’aigua, electricitat i gas, i mirarem si hem aconseguit reduir-los respecte als consums dels anys anteriors. Ho anirem anotant i al final del mes sabrem quant hem aconseguit estalviar.
L’estalvi aconseguit es destinarà al projecte E3, una iniciativa educativa per a la transició cap a la sobirania energètica a Barcelona i la sensibilització entorn de la pobresa energètica.
Inici de la marató
La nostra escola va encetar la Marató el dia 1 de Febrer de la mà de les famílies i infants que van voler participar. Vam construir papallones de paper per tal d’incidir en les conseqüències del canvi climàtic al nostre planeta. Les papallones són capaces d’adaptar-se a la pujada global de temperatures però no prou ràpid per a garantir la seva supervivència. 3, 2, 1… comencem la marató!
Aquí teniu un recull d’imatges de la jornada: