Espai C

L’Espai C Room 13 Barcelona 

L’Espai C Room 13 Barcelona es tracta d’un treball paral·lel entre un artista i els i les alumnes d’una escola; per tant enriqueix la vida i el treball del centre de forma extraordinària. Consisteix en un intercanvi entre la nostra escola, que acull el projecte i l’artista resident, cedint un espai-taller durant un curs escolar a canvi que l’artista pugui obrir les portes del taller als infants de l’escola. El primers anys, l’escultor Urgell Farran compartia el seu espai de creació amb els nostres estudiants, els quals hi acudiran unes hores a la setmana per tal de desenvolupar els seus propis projectes. Aquest curs hem iniciat un nou trajecte de la mà de dos artistes tèxtils, la Mariona i el Pedro, que ens han endinsat al món dels telers.

Els artistes orienten i assessoren els nens i nenes, així com al professorat, compartint coneixements i estratègies que posseeix. Per tant, no es tracta una classe o taller d’art sinó un acompanyament a l’alumnat en els seus processos creatius.

Els diferents agents participants ens reunim per a coordinar el projecte i avaluar-lo. En aquest cas serà l’Escola Superior de Disseny i d’Art Llotja, la UAB, l’institut de Cultura de Barcelona, el Consorci d’Educació, Room 13 i mestres de l’escola. A més, l’Espai C és autogestionat i autodirigit pels alumnes de l’escola.

El treball realitzat en aquest espai, tant de l’artista resident com de l’alumnat que hi participa, es fa visible per mitjà d’exposicions en el propi centre i els seus mitjans de comunicació, també a través de mostres en espais expositius.

La Mariona i el Pedro descriuen l’Espai C

La nostra manera d’expressar-nos artísticament és a través de les tècniques tèxtils. Ens interessa la combinació de materials i portar la tradició al contemporani.

A l’Espai C, treballem principalment peces tèxtils amb telers manuals, però com artistes el nostre procés de creació passa per diferents tècniques i materials, això fa que el taller tingui moltes possibilitats per a desenvolupar projectes al costat dels infants. Dins d’aquest procés és on generalment apareixen noves idees.

Donar valor als materials i com els usem és el que encén el motor de les creacions. Des de construir un teler propi, fins a crear el propi fil, són part del procés creatiu, que generalment ens porta a explorar les possibilitats i habilitats de cadascú.

Al Espai C, els projectes neixen de les preguntes i idees que es generen en el propi taller. Una de les coses que més ens agrada, és quan alguna inquietud és treballada: Com es fa? Com s’usa? i veure que en el següent taller ells/es també poden donar una resposta.

Així doncs, al llarg d’aquests mesos, ens hem dedicat de mica en mica a anar donant forma i contingut al taller. Vam començar muntant un teler que ens va arribar de Dinamarca, després la inquietud per saber com s’utilitza, perquè es feia servir, ens va portar començar a teixir i endinsar-nos en el món dels fils, els materials i les canilles (preparar el fil per poder teixir). Hem acabat construint amb llistons de fusta i les eines que tenim el taller, els nostres propis telers. I, a poc a poc, hem anat construint un Cadàver exquisit en uns dels telers que tenim, on tot aquell/a que vol participar, pot aportar amb la seva creativitat, al teixit comunitari.

Scroll to Top